Image

PROJECT Z - WTF?

PROJECT Z is een traject waarmee Thomas Werbrouck en Eline Adam (KRANKLAND, Little Trouble Kids) een ode brengen aan muziek buiten de mainstream. Museum dr. Guislain en deSingel ondersteunen het hele parcours, van research over concert-avond tot expo.

PROJECT Z - RESEARCH

In het socio-artistieke veld, bij instellingen en gespecialiseerde kunstencentra en labels… speurt KRANKLAND naar oude en hedendaagse parels buiten de mainstream. Muziek gemaakt vanuit a-typische invalshoeken. Oeuvres van artiesten die het ‘normale’ en het ‘schone’ op losse schroeven zetten, artiesten die in vraag stellen wat het betekent om artiest te zijn… Bij het herleiden van longlist tot shortlist is slechts één parameter van tel: welke muziek raakt ons werkelijk? Uit de honderden opgeduikelde opnames, cd-r’s, cassettes, vinyls… worden finaal negen artiesten geselecteerd. Negen artiesten van diverse pluimage, bij wie authenticiteit, een unieke expressie of een inspirerend verhaal aanwezig is. Kortom, bijzondere muziek van bijzondere artiesten.

PROJECT Z - NODIGT UIT

Met de muziek van deze negen (on)beminde muzikanten onder de arm gaat KRANKLAND op zoek naar bekende artiesten voor een bonte tribute-avond: wie voelt zich verwant? Wie laat zich uitdagen? Wie brengt een ode aan de expressie?

PROJECT Z – CUREERT

Zo zijn negen verbintenissen ontstaan, voor negen odes aan ongehoorde muziek. Die passeren allemaal de revue tijdens één avond in deSingel, één avond waar het anders-zijn verdwijnt. In november volgt ten slotte een tentoonstelling in het Museum dr. Guislain.

  1. Police Dog Blues Jos Steen 3:01

1. Johannes Verschaeve ZZZ Jos Steen

De Graaf van Attenrode-Wever onder handen genomen door de Oostende glamrock-king Johannes Verschaeve (The Van Jets). Jos Steen (1954-2012) was een Belgisch bluesmuzikant, avant-gardegitarist en -zanger. Hij creeërde een schat aan muziek, en bracht deze meestal uit in zéér beperkte oplage. Naast muziek maakte hij ook kunstcollages en boeken. Zijn oeuvre is gigantisch, en erg gevarieerd: van klassieke bluessongs tot performances met op stofzuigers gemonteerde mondharmonica’s. Steeds weer valt Jos Steen op, door zijn originele en authentieke zeggingskracht en zijn vakmanschap.

  1. Zweden Marcella Dumarey 1:30

2. Guido Belcanto ZZZ Marcella Dumarey

Zanger van het betere levenslied Guido Belcanto waagt zich aan het werk van Marcella Dumarey. Over Dumarey is weinig geweten, en research bracht weinig meer aan het licht. Haar a cappella zwerverslied ‘Zweden’ draagt echter een wereld van puurheid in zich, of in de woorden van Belcanto: ‘pure romantiek’.

  1. (tututut) Choolers Division 3:56

3. Choolers Division ZZZ Micha Volders

Micha Volders (Vermin Twins, El Guapo Stuntteam, Meteor Musik…) werkt samen met Choolers Division, twee MC’s met het syndroom van Down die sinds 2013 geruggensteund door twee experimentele muzikanten Europa doorkruisen, van Vielsalm over Dour tot verre uithoeken in Zwitserland. Hiphop meets electro meets de beste flow van het Ardense hooggebergte!

  1. Saint Jesus Christ Savveur du Monde Jean-Pierre Plisnier 0:51

4. Jan Swerts & Illuminine ZZZ Jean-Pierre Plisnier

Neo-klassiek pianist Jan Swerts en componist Kevin Imbrechts, beiden gekend van hun verstild en melancholisch werk, duiken in het universum van geschoold muzikant Jean-Pierre Plisnier. Plisnier, voormalig bewoner van het Guislain-instituut schreef tijdens zijn leven ongeveer 2.500 korte repetitieve composities. Plisnier heeft een voorkeur voor de noot ‘la’, want als iedereen zich zou baseren op de stemnoot, zou wereldvrede mogelijk worden. Daarnaast speelt het getal ‘7’ een symbolische rol in zijn werk. Zijn composities zijn opgevat als kleine gebedjes tot God of Maria, alsof Plisnier er zijn hemel mee wilde verdienen.

  1. Oscar Haus Sans titre 4:22

5. Helene Bracke ZZZ Michel Dave & Oscar Haus

Helene Bracke is klassiek geschoold mezzosopraan, actrice en theatermaakster met een passie voor grensoverschrijdende muziek. Geïnspireerd door beeldend kunstenaars Michel Dave (1941-2018) en Oscar Haus (1939-…) maakt zij een nieuwe compositie. Daves werk wordt gekenmerkt door een grote repetitiviteit van steeds herhalende woorden, in typische kleuren (helderblauw, donkerblauw en groen). Oscar Haus, tevens ook accordeonist, tekent muzikanten die hij ontmoet in festieve kleuren.

  1. Train Station The Wild Classical Music Ensemble 3:56

6. Onmens ZZZ The Wild Classical Music Ensemble

Hardcore/noise/rave/punkgeweld Onmens gaat de confrontatie aan met The Wild Classical Music Ensemble. Deze experimentele band werd opgericht onder impuls van de socio-artistieke vzw Wit.h, en combineert punk/rockriffs met fluit en synths. Chaos en schurende vocalen troef, en niet zelden eindigen hun performances in een heftig muzikaal feestje. Let’s go mental!

  1. Les pierres dans la citerne Jean-Marie MASSOU 4:13

7. Colin H. Van Eeckhout (CHVE) ZZZ Jean-Marie Massou

Frontman van de band Amenra, Colin H. Van Eeckhout, laat zich inspireren door het werk van Jean-Marie Massou. Massou wacht midden in een woud in de Lot, op de komst van buitenaardse wezens. Intussen zingt hij, graaft tunnels, graveert stenen, maakt collages uit tijdschriften – al veertig jaar lang in totaal isolement zonder de geringste vorm van menselijk contact. Zijn klaagzangen legt hij vast op cassettes om de mensheid te waarschuwen voor de ecologische ramp, overbevolking, en de nakende implosie van de zon.

  1. Sans Titre 1 Martha Grunenwaldt 2:00

8. KRANKLAND ZZZ Martha Grunenwaldt

KRANKLAND duikt onder in leven en werk van Martha Grunenwaldt. Grunenwaldt werd geboren in Waals-Brabant, en tourde als jonge violiste al met haar broers en vader. Ze behaalde nooit een diploma en had een hard leven: tijdens WOII verliet ze haar man, verloor de voogdij over haar dochter en werkte nog 28 jaar lang als dienstmeid op een boerderij. Uiteindelijk raakte ze weer herenigd met haar dochter, die haar in huis nam tot aan haar dood. Pas op haar 71e begint Grunenwaldt te tekenen, onder invloed van haar kleinkinderen. Haar werk is rijk, heel sierlijk en kleurrijk, vol met vrouwengezichten, vogels, bloemen… Tot het eind van haar leven bleef ze viool spelen.

  1. Ik maak de kunst 2:14

9. The Ostend Street Orkestra

The Ostend Street Orkestra gaat aan de slag met ‘Dagboek van een buitengewoon kunstenaar’ en keert op TOSO-iaanse manier de rollen helemaal om. TOSO werd opgericht door participatieve kunstenorganisatie kleinVerhaal als antwoord op de commotie rond de groeiende groep daklozen in Oostende: TOSO groeide sindsdien uit tot een weerbarstig muziekorkest - onder coaching van Ilse Duyck, Giovanni Barcella, Bart Maris en Yamen Martini - met in de rangen muzikanten van uiteenlopende sociale en muzikale achtergronden: mét en zónder dak boven het hoofd, geboren en getogen Oostendenaars en nieuw aangespoelden, jong en oud, mensen met kleine en grote littekens, muzikanten mét partituren en muzikanten zónder.

Project Z - tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain volgt vanaf 22/11.

Artwork door Johan Cosijns. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Met dank aan deSingel Internationale Kunstencampus, Museum dr. Guislain, La “S” Grande Atelier, La Belle Brute, Art en Marges Musée/Museum, Sub Rosa, Villa Voortman, Erik Thys, Pierre Muylle, Luc Vandierendonck en Wit.h vzw, Foundation Paul Duhem, kleinVerhaal, Muziekclub 4AD, Annie Steen & Steven De bruyn, Leo Van de Perre & Eline Revis.